SNOOKER

Snooker in Westbury

Westbury speelt voor het seizoen 2010-2011 met 9 ploegen mee in de provinciale competitie van de Vlaamse Snooker Federatie (VSF) van regio Oost-Vlaanderen. Deze competitie wordt op maandag-, dinsdag- of woensdagavond gespeeld, en bestaat uit een aantal heen- en terugwedstrijden gespreid over het seizoen, welk start eind augustus en loopt tot eind april. De wedstrijden starten om 20u00 en bestaan, naargelang de reeks, uit 12 of 18 frames. Een ploeg bestaat uit 3 spelers, en iedere speler speelt dus ofwel 4 frames, ofwel 6 frames. Verder zijn er een aantal reservespelers die kunnen invallen in elke afdeling voor elke ploeg van de club.

Door de wekelijkse interclubcompetitie verdienen de spelers individueel een aantal rankingpunten. Verder kunnen zij hun ranking verdedigen tijdens 5 provinciale rankingtoernooien. Deze toernooien hebben plaats in verschillende snookerclubs van de provincie Oost-Vlaanderen, en worden gespeeld tijdens 2 opeenvolgende weekends. Voor deze toernooien wordt er een onderscheid gemaakt tussen A en B-spelers.

De eerste 64 spelers uit de provinciale seedinglijst zijn A-spelers. De volgende spelers uit de provinciale seedinglijst krijgen het B-statuut.

TOP

Geschiedenis van snooker (wikipedia)

De eerste vormen van het biljartspel zijn al in de 15e eeuw te vinden, maar snooker is pas een recentere versie. Het spel is ontstaan in het Brits-koloniale India, toen officieren van het leger nieuwe variaties bedachten op het populaire biljartspel. Verschillende verhalen over het precieze ontstaan van het snooker doen de ronde (zie ook Britse Oost-Indische Compagnie), maar meestal wordt aangenomen dat Sir Charles Neville Chamberlain, een kolonel van het leger, in 1875 in Jabalpur voorstelde om de gekleurde ballen van pyramids toe te voegen aan de zwarte bal en de rode ballen van het spel Black Pool, waardoor het moderne spel ontstond.

Het woord snooker was toen nog een bijnaam voor de soldaten in het leger. Deze naam werd vervolgens gegeven aan de beginners in het nieuwe spel en uiteindelijk werd het spel zelf snooker genoemd.

Black Pool en later snooker zijn in India zo populair geworden, doordat de in India gestationeerden graag het spel croquet speelden. Dit wilden ze in India ook spelen, maar in het regenseizoen liet het weer dit niet toe. Daarom moesten ze naar een vervanging op zoek. Dit werd het biljartspel. Op vele oude afbeeldingen is te zien dat er met een gebogen keu gespeeld wordt op een tafel met poortjes en pockets. Dit was nog het gevolg van het toen populaire croquet. De snookerkeu heeft nog steeds de vlakke achterkant.

Het snookerspel raakte in het Verenigd Koninkrijk toen John Roberts, een toenmalige biljartkampioen, naar India reisde, daar kennismaakte met het spel en het uiteindelijk in zijn thuisland introduceerde. Het Verenigd Koninkrijk is nog steeds veruit het zwaartepunt van de snookersport, al leveren ook Ierland, Canada, Australiƫ, Malta en recentelijk China tegenwoordig topspelers. Ook in Nederland, Belgiƫ en Duitsland wordt veel gesnookerd, maar minder op topniveau.

De eerste belangrijke topspeler was Joe Davis, die in de snookerwereld een legendarische status geniet. Hij was ook de belangrijkste drijfveer achter het eerste echte wereldkampioenschap in 1927. Later kreeg het snooker langzaamaan de status die het nu heeft, met spelers als Ray Reardon, Alex Higgins, Steve Davis (geen familie van Joe), Dennis Taylor, Stephen Hendry, Jimmy White en Ronnie O'Sullivan.

In 1968 werd de WPBSA opgericht die de sport op professioneel niveau organiseert.

TOP

 

Snooker in Westbury
Geschiedenis van snooker